MicroColor Fesztivál

Program

 

Program

Apró elemekből épül fel minden, ami Tökéletes. A planktonokat, spórákat, apró molekulákat viszi a víz, a szél és más ős-erők. Aztán megtelepszenek valahol, hogy építkezzenek. A maguk kultúráját, saját maguk kiteljesedésében.
A Tökéletesség azonban nem hibátlanság, hanem a Mindenség lehetősége. A kicsi sejtekben a fals hang, a torz kép éppúgy kódolva van, mint a precíz mozdulat, és a legteljesebb szöveg… amit valaki, valamikor az Időben  kimond, véghezvisz.
Így épül fel minden organizmus: hol nagyban, hol kicsiben; és a földi időből is egyszer több jut, másszor kevesebb.
De míg szél van, és mozognak az elemek, ott az örök lehetőség.

petra_produkt

16.00 Ami a szemet illeti


Installáció, kiállítás:

FORMA 1 koporsó – SZ.A.F. (Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége)
http://szaf.blogspot.com
http://fischerjudit.blogspot.com
http://mecsmiki.blogspot.com

Dini vs. Dana – Dana Puhosh (Kiss Dénes) és Dienstag István alkotásai
http://www.graffit.hu/dana/

Vetítő:
Válogatás a MOME levelezős hallgatóinak munkáiból

A KultúrKapu Egyesület tagjainak filmjei
http://www.kulturkapu.hu

Kiss Ágnes Katinka és Monok Balázs virtuális kiállítása
http://kissagneskatinka.extra.hu/
http://www.monok.blog.hu

Grubánovics Attila és Karácsonyi László animációi

18.00 TELESZTERION SZÍNHÁZI MŰHELY - Who-Land
Bulgakov: A Mester és Margarita című regénye alapján

Teleszterion
Színész: 

Király Dániel
Kása Ferenc
Ürögdi Zsuzsanna
Herczeg Diána
Benkó Zsófia Anna
Franczia Dániel
Burucs Tamás
Dancsecs Ildikó 

Rendező: Komáromi Sándor 
Rendezőasszisztens: Resitcky Orsolya

Színházi műhelyünk 2008. nyarán készítette el újabb regényadaptációját. Bulgakov írásának különös világából építkezve olyan alakok népesítik be a színpadot, akik a legfurcsább képzelet szüleményei, mégis igaz emberi vonásokkal bírnak. Ebben a különös világban bolyong egy, a hatalom által elhallgattatott színpadi szerző, aki magát csak hontalannak nevezi, és saját elméjébe zárva keresi a kiutat ebből a pokolból. Nem akármilyen segítője akad ennek az összegubancolódott léleknek: maga a sátán Woland alakjában, aki démonaival különös játékot készít a Mester elégetett kéziratai alapján. Ugyanakkor a szerelem is alászáll ebbe a pokolba Margarita alakjában, aki nagy áldozatot vállal a Mesterért: szerződést köt az ördöggel, és ezzel Woland különös telihold-éji báljának főszereplőjévé lesz.
Ezen a bálon aztán képzelet és valóság félelmetes játékba kezd... Előadásunk arra a környezetre koncentrál, amely a bulgakovi moszkvát már-már elképzelhetetlen ridegséggel és keménységgel ruházza fel. Ebben a világban elhalnak az alkotó energiák, és a képzelet szárnyalás helyett az elme egy sötét kis zugába vonul vissza, és ott kezdi élni egyébként hihetetlenül gazdag életét. Az önmagával és a világgal meghasonlott tudat útvesztőit csak a bűnbánó hatalom tudja feloldani, erről szól az előadásbeli pilátus-történet, amely szerzőjével együtt a süllyesztőbe került, de amely most Margaritának és Wolandnak köszönhetően mégis életre kel.

19.30   Podhorszky Gábor - Klasszikus gitár koncert
Podhorszky Gábor

Podhorszky Gábor gitárművész Zalaegerszegen született, zenei tanulmányait is itt kezdte, majd rövidesen a pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta.

Tanári diplomát a Szegedi Tudományegyetem Zenemüvészeti Karán szerzett Bozóki Andrea, Paulikovics Pál és Pavlovits Dávid gitárművészek irányításával.

Számos hazai és nemzetközi versenyen és mesterkurzuson vett részt, koncertezett szólistaként Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Németországban, Szerbiában és Hollandiában. Együtt dolgozott Helmuth Österreich (World Guitar Orchestra) és Tako Koistra (Amsterdam Rádió Zenekar) karmesterekkel.

2007-ben a Hágai Királyi Zeneakadémián művészdiplomát szerzett, ugyanebben az évben megnyerte a kolozsvári nemzetkozi gitárversenyt. Jelenleg Londonban él, tanít, koncertezik.

http://pgmusic.extra.hu

 

20.30 Grabanc

Grabanc

Ihász Péter - gitárok, Tasi Csaba - basszusgitár, Alberkovics Péter - dobok, Turcsoki Peti - programozás/FX, Muzsnyai Márti - ének, Gimesi Szabolcs - doromb, Sági Kata - Fuvola

A Grabanc stílusa nehezen határozható meg, mivel többféle zenei világot szintetizáló produkcióról van szó. Röviden talán elektronikus-space-rocknak hívhatjuk, amelyben a feszes rock alapokat funkys, jazzes, trip-hopos, keleties, ambientes motívumok egészítenek ki. A számítógép az elektronikus zene addiktív lüktetését teszi hozzá, a doromb a hagyományos népi muzsikát értelmezi újra és mindezt csábító
énekdallamok teszik még izgalmasabbá. Bár a számszerkezetek nem a tradicionális verze-refrén mintát követik, az energia és a fülbemászó dallamok hamar táncolhatóvá varázsolják a Grabanc zenéjét.

http://www.myspace.com/grabanc

21.30 Hangmás

Hangmás

A Hangmás megalakulása óta (2002) a budapesti underground egy érdekes színfoltjává küzdötte föl magát. Hangulatát és hangszerelését tekintve sem helyezhető teljes biztonsággal egyik műfaji skatulyába sem, föllelhetőek benne new wave, electro-punk, és garázsrock hatások egyaránt.

Hírnevet a leginkább frenetikus fellépéseikkel szereztek maguknak, amelyek valóságos energiabombaként hatnak a közönségre. Zenéjüket sodró négynegyedes dob-basszus ütemek, karcos gitárhangzás, vaskos szintifüggöny és meglepő hangeffektek jellemzik. Mindezt az énekes szuggesztív színpadi jelenléte és szlogenszerű szövegei fűszerezik.

Külön érdekesség a zenekarral kapcsolatban, hogy 2006 nyara óta csatlakozott hozzájuk egy osztrák vendéggitáros (Paul Schiessler), aki előző zenekarával (Fatou Dust) kisebb kultikus státuszt vívott ki magának a berlini underground szcénában.

A zenekar 2007 októberében jelentette meg elsô nagylemezét Funeral Party Budapest címmel, amit a közönség és a kritikusok egyaránt melegen üdvözöltek. Első klipjüket a We are modern című számhoz forgatták, mely a magyar Mtv top50 lejátszási listán az 5. helyre küzdötte föl magát!

Több alkalommal fordultak meg külföldön, nagyobb közönségsikert aratva Ausztriában, Szlovákiában és Franciaországban (Transmusicales Festival 2008, melynek promo kiadványaira felkerült a "We are modern" című dal).

Idén ősszel a zenekar elkezdte fölvenni második nagylemezét, illetve októberben leforgatják legújabb videójukat Prágában Simon Safranek cseh rendező és videoművész irányítása alatt, aki az első klipjük alkotója is volt.

22.30  Takáts Eszter és a Gumizsuzsi

Gumizsuzsi


Takáts Eszter
még a Pavilon együttes élén nyert díjat 2001-ben a gödöllői Dalostalálkozón, de a pécsi csapat 2004-ben feloszlott. A ma 28 éves dalszerző-énekes-gitáros hosszabb szünet után kezdte újra.

"Hiába jó szövegíró Lovasi, Dusán vagy Bródy, a nő mégiscsak nő. S a saját gondolatai mégiscsak hitelesebbek. Régebben még azt hittem, én járok tévúton, önbizalmilag nagy mínuszból indultam. S hiába adtam sikeres koncerteket, utána mindig ugyanott maradtam, legközelebb ugyanúgy meg kellett küzdenem. Ma már azért van rutin, meg egyfajta küldetésnek fogom fel. A mondanivalóm nagyon is női: ott van benne a sérülékenység, az egyoldalú kapcsolatok, a kihasználtság, a mindennapi társadalmi helyzetek. De az újabb dalaimban már inkább a pozitív érzéseket és élményeket igyekszem megfogalmazni" - hangsúlyozza Takáts Eszter, aki a szólóelőadások mellett három formációval is járja az országot, igaz, a duó, a négytagú Akusztik és a hatfős GumiZsuzsi valójában majdnem ugyanazt a produkciót jelentik, csak más hangszerelésben.

A GumiZsuzsi első önálló lemeze igazi klasszis-korong. A CD a hatvanas és hetvenes évek remineszceniáival egészen egyedülálló élményt nyújt. Váratlan nyersesség, bevallottan másképp is játszható, mégis különlegesen jellegzetes számok sora. A frontlány Takáts Eszter egy impulzív zenészekből álló banda élén énekli el lírai és szexuálisan forradalmi szövegeit, amelyekhez a hippy-korszakból itt maradt hangszerek adnak utánozhatatlanul sajátos hátteret.

24.00  Lemezelés - Nadrai Róbert

Nadrai Róbert

Nadrai Róbert
több zenei formáció tagja. Ezúttal kedvenc zenéinek világába vezet be minket, lemezről.